StAsaphRoad_LR_S4.jpg

Built under 2 large extending gabled roofs, the extension takes direct inspiration from the elements of the characterful existing rear facade, providing dynamic spaces at both ground and first floor, connected via a light-filled double height atrium.

The Victorian terrace house that originally occupied the site was bombed in World War II and lay empty for many decades. The house was eventually rebuilt with a mock Victorian facade to the front and a contrary 1980’s design to the rear which incorporated vertically aligned balconies covered by a cute dual pitched roof. Internally, the floor plan depth was reduced from what would have existed in the original Victorian house, failing to provide adequate living spaces in relation to the top heavy provision of bedrooms.

StAsaphRoad_LR_S5.jpgStAsaphRoad_LR_S8.jpg

StAsaphRoad_LR_S1.jpg

StAsaphRoad_LR_S10.jpgStAsaphRoad_LR_S4.jpg The extension, referencing the existing house, incorporates a dual pitched roof set at two heights. The structural elements of the roofs required particular coordination to ensure their alignment produced comfortably placed elements as well as provided proportioned rooms beneath. The tall flank wall of the Victorian neighbouring house allows for a higher structure on one side of the plan, and the client enthusiastically opted to take the opportunity to create a tall double height space within.
Internally, the dining area is located beneath the new double height space and is lit by a series of tall vertical framed glazing panels and ridge rooflights. A new ensuite at 1st floor cantilevers into the double height volume, allowing those showering to look across the open space and out to the garden beyond. The resultant deisgn is striking both internally with a strong connection to its context and the site’s mixed architectural history.

StAsaphRoad_LR_S2.jpgStAsaphRoad_LR_S9.jpg

StAsaphRoad_LR_S11.jpgStAsaphRoad_LR_S7.jpg

Photograph Credit: BenBlossom