SHTCExternal.jpg

Gruff have designed a new-build pavillion for the members of the Shooters Hill Lawn Tennis Club in South London, embracing an opportunity to re-think the way the existing club occupies the space and functions as a community.

By working closely with the membership to develop the brief, ambitions were established to create an exemplary pavilion of its kind and a building that would welcome the diverse spectrum of tennis players in the local community; including accommodating an increasing demand for wheelchair tennis facilities. In consulting available design guides published by the Lawn Tennis Association and recognising their limitations, it became evident that the project should be approached as a prototype of sorts, and set a precedent for smaller pavilions in the sport.

In form and arrangement, the design takes its cues from the traditional sports pavilion, making use of contemporary materials and detailing to introduce a new interpretation to the typology. An asymmetrical slate roof positions a large rooflight over the club room, creating a generous and well-lit function space in which the members can come together. A projecting overhang and full bank of bi-folding glazing on the east and south elevations allow uninhibited views out to the courts; encouraging an essential connection between the interior of the clubhouse as a space for players and spectators to convene, and the matches unfolding beyond.

SHTCExternal2.jpg

SHTCInternal.jpg