30CranfieldRoad_HR_S2.jpg

Taking advantage of the generous eaves height of a neighbouring extension to the east, and adhering to the more constrained height limitations to the west, the site leant itself to a dramatic pitched roof profile.

The project was born of the clients initial brief to create a new enlarged dining area, and a more integrated relationship between the house and its expansive rear garden. The design sought to engage the constraints of the surrounding conservation area to meet these objectives, while identifying opportunities to make maximum use of the available footprint. By introducing glazing to the entirety of the rear elevation, this profile is exploited to draw morning light into the depth of the house.

30CranfieldRoad_HR_S5.jpg

30CranfieldRoad_HR_S1.jpg30CranfieldRoad_HR_S2.jpg30CranfieldRoad_HR_S6.jpg

30CranfieldRoad_HR_S8.jpg

30CranfieldRoad_HR_S7.jpg The connection between the new dining space and the garden is enhanced by two key design moves; the rear glazing is composed of sliding panels with minimal frames in order that the doors can be almost entirely withdrawn, and the extension of the roof to form a tapering overhang allows the interior to ‘borrow’ space from the garden without full exposure to the elements. Integrated lighting in the canopy provides accent illumination to the patio, encouraging its use long into summer evenings. Internally, a minimal material palette consciously echoes features of the existing property; the new kitchen fronts adopting the bottle green of the victorian-style hallway tiles, and brass details providing a contemporary reference to metalwork of the period. Externally, anthracite zinc accentuates the rear elevation in contrast to the existing fabric of the house, creating a bold and distinctive silhouette.

30CranfieldRoad_HR_S3.jpg30CranfieldRoad_HR_S4.jpg

Photograph Credit: BenBlossom