ChurchGrove_13.jpg

Church Grove responds to the clients initial brief for a new entertaining area, alongside the replacement of an existing piecemeal kitchen. Connecting both spaces to create a light filled, relaxed environment with considered details in direct response to site constraints. The configuration of the building envelope sets out to achieve two objectives; to minimise impact on the neighbours existing glazed conservatory and to accommodate the clients much loved mid century side board.

To facilitate this, the extension was part recessed in height and depth towards the boundary, whilst ensuring the resulting square bay allowed for the sideboards dimensions - additionally the glazing cill was raised accordingly. This has resulted in a complex arrangement of ceiling angles, which by their nature help to define the internal arrangement.

It was the client’s intention to replace the existing patent glazed roof infill with new roof lights, however, due to budget constraints these remain. In their current capacity of a continuous glazed link between one entertaining space and another, they do not feel misplaced and sit neatly above a run of new full height larder cupboards. In utilising the existing level change, the transition from kitchen to dining is emphasised by a flush interconnecting bench with inset steps, this achieves minimal disruption and maximises the floor area in an otherwise modest extension. Internally the choice of materials and patterns combine to achieve a fresh and subtle environment, with playful elements such as the patterned splash back and enlarged roof lights helping to define each area.

ChurchGrove_11.jpgChurchGrove_05.jpg

ChurchGrove_10.jpgChurchGrove_14.jpg

Photo Credit: Emma Carter, Gruff